Minden,amit a fehérjékről tudnod kell

Forrás: Bikini Boot Camp | 2015 március 13.

Ismered a fehérjék típusait? Tudtad, hogy több fajtájuk is van? Most elárulom, mi a különbség köztük, és hogy hogyan építsd be őket az étrendedbe.

edzés-sport-egészséges-táplálkozás-fehérjék-fajtái-cosmopolitan

Noha valamennyi fehérje ugyanabból a 22 aminosavból áll, mégsem egyformák. Alapvetően 2 típust különböztetünk meg egymástól: komplett, azaz teljes értékű fehérjéket, és inkomplett, nem teljes értékű fehérjéket.

1. A komplett fehérjék a 8 esszenciális aminosav

fenil-alanin,

hisztidin,

izoleucin,

leucin,

lizin,

metionin,

treonin,

triptofán,

valin

megfelelően kiegyensúlyozott keverékét biztosítják szöveteink felépítéséhez. Állati eredetű élelmiszerekben, a húsokban,  a halakban, a tojásban és a tejtermékekben található meg.

2. Az inkomplett fehérjékből hiányoznak egyes esszenciális aminosavak. Nagyon fontos, hogy ne kizárólag ilyeneket fogyasszunk, mert a szervezetünk nem tudja őket tökéletesen hasznosítani.Az olajos magvak, a dió, a bab, a borsó, a gabonafélék tartalmazzák. Kis mennyiségű állati eredetű fehérjével kombinálva kompletté válnak.