Sportos vegák

Forrás: Bikini Boot Camp | 2014 április 21.

Több formában létezik vegetáriánus  életmód aszerint, hogy a húson kívül mely ételek fogyasztása tilos. Vannak olyanok, akik tejet és a tejkészítményeket, tejtermékeket, vagy a tojást sem fogyasztják. A legszigorúbb vegán táplálkozók viszont semmilyen állati eredetű ételt nem engednek meg maguknak, ez esetben viszont fokozódhat a hiányállapotok veszélye. Ebben a posztban most azoknak szeretnék segíteni, akik vegetáriánus életmódot folytatnak, mégis szeretnének minden fontos tápanyagot megadni a szervezetüknek, még sportolás közben is!

A szervezetünk, vázizomzatunk számára nélkülözhetetlenek az esszenciális aminosavak (lsd.: cikk a fehérjékről), ezért figyelnünk kell a megfelelő aminosav-összetételű ételpárosításra! S bár -ami igaz, az igaz- a különféle húsok és tejtermékek, a tojás az esszenciális aminosavak mindegyikét tartalmazzák,  úgy a szárazbab, borsó, mogyoró- és egyéb olajos magvak, zöldségfélék, gabonafélék is számos esszenciális aminosav forrásai, viszont  egyféle ételben nem lelhetők fel mindegyikük. Tehát a vegetáriánusoknak kiemelt figyelmet kell szentelniük a változatosságnak, a különféle ételek kombinációjának, a fehérjekomplettálásnak. Megjegyzem, hogy a változatosság mindig jól jön a diétában, hiszen így nehezebb abba “beleunni”… :)

A szigorúbb vega irányzatoknál az esszenciális aminosavak, a B2-, B12-vitamin, cink, vas, kálcium, D-vitamin felvételére is figyelni kell!!!

Azoknak vegánoknak, akik napi szinten sportolnak nagyon fontos odafigyelni, hogy minden egyes napon többször szerepeljen a következő háromféle ételcsoport:
1. zöldségfélék közül a bab, borsó, lencse, borsó, szójabab, tofu
2. cereáliák, kenyér, tészta, rizs
3. olajos magvak: szezámmag, napraforgómag, dió, mandula…stb.

Címkék: