A 7 leggyakoribb hiba, amit a futógépen elkövethetsz

Forrás: Bikini Boot Camp | 2014 június 30.

Mert ez sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik…

1. Nulla terv

Felpattansz a gépre, megnyomod a “quick start” gombot és már szaladsz is, amíg az általad előre eltervezett idő le nem jár (vagy a gép le nem vet magáról). Ezzel a fajta technikával nem csak az a baj, hogy nem ösztönöz eléggé, hiszen nincsenek kijelölt konkrét rövid távú célok, hanem így az erődet sem fekteted be kellőképp! Tervezd meg a heti futóprogramod előre és ne végezd minden nap ugyanazt a programot, mert az nem visz előrébb!
Feszegesd a saját határaid! Például ma fuss 1 percet gyorsan és sétálj utána 2-t, következő edzés alkalmával már jöhet a 2 perc futás, 1 perc séta. A 3. edzésen pedig már mehet a 3 perces futás is egyben! ;))

2. Bemelegítés, minek?!

Egy gyors gimnasztika séta/futás előtt sem árt meg, melyekkel bemelegítheted az ízületeidet.
Miután ez megtörtént, állj fel a gépre és indíts közepes tempójú sétával! Ne légy türelmetlen, hagyj időt az izmaidnak, hogy rendesen bemelegedjenek! A tempót fokozatosan növeld!

3. Nem kapcsolsz hegymenetbe

Egy aprócska emlékeztető: a futógépeken 2 dolgot is állíthatsz: a sebességet és a dőlésszöget!
Sokan hagyják 0%-on a dőlésszöget. A helyzet viszont az, hogy miután bent futsz a teremben, nem kell megküzdened a természettel, azaz sem a hőmérséklettel, sem a széllel, sem pedig különböző domborzati tényezőkkel. Szóval amennyiben nagyobb hatásfokkal szeretnél dolgozni, ne csak a tempót váltogasd, hanem az emelkedő meredekségét is! Ha futsz, próbáld ki 1-2-3%-os emelkedőn, ha pedig sétálsz, bátran tedd fel akár 12-15%-ra is, ha bírod! Az emelkedőn való séta ráadásul sokkal jobban megdolgoztatja térdhajlítóidat és a popsidat, mint a sima vízszintes padon megtett séta. És ugye ki a fene ne szeretne formásabb hátsót?!

4. Felesleges kapaszkodó

Séta közben ne kapaszkodj! Egyrészt azért ne, mert ezzel rossz testtartást veszel fel, másrészt pedig azért, mert a gépen eltöltött időd hasznosságát csökkented vele! Ha nem érzed magad biztonságban emelkedőn való séta közben kapaszkodás nélkül, akkor inkább vegyél vissza a tempódból, vagy csökkentsd a dőlésszöget! De ne kapaszkodj! Kontrolláld a karjaid mozgását, pontosan úgy mintha az utcán sétálnál: hagyd őket szabadon lógva a tested mellett. Figyeld meg, magától tudni fogják, mi a dolguk!

5. Kár túlgondolni

Mint ahogy az előbb a karjaiddal kapcsolatban is leírtam, most megteszem a lábaiddal kapcsolatban is: hagyd őket, hagy járják a saját útjukat! Tudják, mi a dolguk! Ne akard gyorsabban kapkodni őket, mint ahogy azok haladnának! Ha mégis túl lendületes a tempó, mindig visszább vehetsz!

6. Nem jó helyre állsz

A futógépen a szalag pont akkora, amekkorára neked szükséged van! Túl közel futni a gép kezelőpultjához nem érdemes, mivel korlátozna a szabad láb- és karmozgásban. Helyette inkább a szalag teljes hosszát használd ki, főleg a sprinteknél, amikor hosszabb lépéseket teszel! Ha pedig esetleg úgy éreznéd, hogy valami nem stimmel, vagy esetleg elveszted az egyensúlyodat, ne félj megnyomni a stop gombot! A gép ilyenkor kb. 2 mp alatt lassul le. Nem mint a cövek!

7. Figyelj a légzésre!

Maradj nyugodt és fuss! Ha rád törne a “pánik” lassítsd a levegővételed! Szívd be orron keresztül, majd fújd ki a szádon az elhasznált levegőt!

Címkék: