Intolerancia

Forrás: Bikini Boot Camp | 2014 augusztus 21.

Manapság a legtöbb ember allergiás valamire, vagy csak egyszerűen észreveszi magán, hogy bizonyos ételeket nem bír, ezért kerüli a glutén-, laktóz- vagy tejfehérje tartalmú élelmiszereket. De ha már itt tartunk, beszéljünk egy kicsit a tejcukor érzékenységről és a tejfehérje allergiáról, a kettő ugyanis egyáltalán nem ugyanaz!

Nézzük csak, mit is jelentenek:

Ha valaki a tejfehérjére allergiás, az a tehéntej fehérje összetevőire kialakuló túlérzékenységi reakciót jelenti. A tejcukor érzékenység ezzel szemben nem allergia, hanem a tejcukor lebontásának emésztési zavara. Primér laktóz intoleranciának nevezik azt, amikor valakinek születésétől kezdve nincs laktáz enzime. Szekundér laktóz intoleranciáról pedig akkor beszélhetünk, ha a laktáz enzim nem működik megfelelően, vagy valamilyen bélbetegség miatt megszűnik. Hogyan lehet megtudni, hogy neked van-e ilyen allergiád vagy érzékenységed? Mindenképpen orvosi segítséggel.

Ha a doki laktóz intoleranciára gyanakszik az általad felsorolt tünetek alapján, akkor egy egyszerű hidrogén-kilégzéses technikával meg tudja állapítani, hogy fennáll-e nálad az intolerancia vagy sem. Normál esetbe a laktóz lebontása a vékonybélben történik. A lebontott cukrok (laktóz=glukóz+galaktóz) a véráramba kerülnek és onnan szívódnak fel. Ezért ha a lebontó enzim hiányzik, akkor a lebontatlan cukor a vastagbélbe jut, ahol az erjesztő baktériumok hatására CO2 és H2 gázok szabadulnak fel, amik a keringésen keresztül eljutnak a tüdőbe, amely onnan kilélegezve mérhetővé válnak.

A tejfehérje allergia vizsgálata viszont bőrpróbával és vérvizsgálattal történik. De mi ebből a lényeg? Mindössze annyi, hogy ha sok tejterméket fogyasztasz, figyelj oda a testedre! É s ha az alábbiakat tapasztalod, keress fel egy orvost, aki segít neked kideríteni, mi is az, amit a szervezeted nem tolerál!

Tehéntej allergia tünetei:

– krónikus fejfájás, migrén
– asztmatikus köhögés, rekedtség, makacs fülkürt hurut
– hasi görcsök, hasmenés, hányinger, hányás jelentkezhet a tej elfogyasztását követő 1-2 órán belül
– tartós étvágytalanság, has puffadás
(akár makacs székrekedés is jelentkezhet)

Laktózintolerancia tünetei (laktózt tartalmazó élelmiszer fogyasztását követően 1-2 órán belül jelentkezik):

– has puffadás, hasi görcsök, esetleg vizes hasmenés
– krónikus, köldök körüli görcsös hasfájás
– lesápadás
– kellemetlen szájszag
– akinek laktózérzékenysége van, az bírja a savanyított tejtermékek fogyasztását.

A panaszok csak tehéntej ivását követően jelentkeznek. Mint látod a tünetek nagyon hasonlóak a két esetben, s magadtól nem igazán tudod megállapítani, pontosan mitől szenvedsz. A szűrés viszont tényleg nem tart sokáig, és fájdalommentes is. Fordulj dokihoz, hogy segíteni tudjon!

Címkék:

Blogleírás

www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja