Éljenek a rostok!

Forrás: Bikini Boot Camp | 2014 augusztus 24.

Bizonyára gyakran hallod vagy olvasol róla, hogy fogyassz rost-dús ételeket. De vajon a választ is tudod arra, hogy ez miért is fontos annak ellenére, hogy ezek az rostok nem is szívódnak fel, ezáltal semmi élettani hatásuk nincs a szervezeten belül?


Nézzük, mi is az az élelmi rost ( vagy más néven “nyerstáplálék”, azaz a növények ehető része, amelyek a vékonybélben nem tudnak felszívódni, így érintetlenül haladnak tovább a vastagbélbe)! Az élelmi rostok megtalálhatóak a gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, teljes gabonákban. Miért is fontos a fogyasztásuk?

1. Segít a székrekedés megelőzésében (ezáltal az aranyér kivédése)
2. A vér glükózszintjének és lipidösszetételének javításában is részt vesz
3. A rostdúsan történő táplálkozás telítettség érzetet okoz.

A gyümölcsökkel, zöldségekkel, lencsékkel/borsókkal, és persze a teljes gabonákkal tarkított étrendet tehát mindenképpen ajánlom, hogy ne csak élelmi rostot, hanem sok más egyéb tápanyagot, az egészséghez elengedhetetlen élelmi összetevőket is bevigyél a szervezetedbe!

Például kezdd a reggelt egy adag szederrel turbózott zabkásával! :) Ugye, milyen jól néz ki?

Címkék: