Szénhidrát-para II.

Forrás: Bikini Boot Camp | 2014 október 30.

Tegnap ott hagytuk abba, hogy megmutattam neked, mik azok a szénhidrát-források, amiket nyugodtan fogyaszthatsz a diétád alatt is. Ezek a következők voltak:

– Rizs
– Zab
– Teljes kiőrlésű gabonából készült termékek
– Gyümölcsök
– Zöldségfélék

Úgyhogy most jöhet a következő lépcső, vagyis az egyszerű és az összetett szénhidrátok!

A szénhidrátok vízből és szénből állnak, mint ahogyan a nevük is mutatja. 🙂 Ezen a csoporton belül viszont megkülönböztetünk egyszerű és összetett verziókat, valamint óriásmolekulákat a szerkezetük alapján, így:

– A monoszacharidok a legegyszerűbb szénhidrátok
– A diszacharidok és oligoszacharidok összetett szénhidrátok, melyek több monoszacharid molekulából állnak (2-8)
– A poliszacharidok bonyolult szerkezetű óriásmolekulák, melyek nagyon nagy számú monoszacharid molekulából épülnek fel

Az első csoportba, egyszerűbben fogalmazva, a legegyszerűbb cukrok tartoznak, amik mind édesek – ilyen például a szőlőcukor (glükóz), gyümölcscukor (fruktóz), galaktóz.

A második csoportba, vagyis a kettős cukrok közé például a répacukrot, a szőlőcukrot és a laktóz, soroljuk, plusz más, összetett szénhidrátokat.

Végül a harmadik csoportba tartozó poliszacharidok közé leginkább a keményítőt és a cellulózt soroljuk.

Ez utóbbi, összetett szénhidrátokból jóval kevesebbet fogyasztunk, mint társaikból, a cukrokból. Ahhoz viszont, hogy meg tudjuk ítélni, melyik szénhidrátforrás hova tartozik, a glikémiás-index lesz segítségünkre, amely az egyes élelmiszerek 1000 kJ-nyi mennyiségének vércukoremelő képességét mutatja a szőlőcukorhoz képest, százalékban kifejezve.

Ez azért fontos, mert a hirtelen vércukoremelkedés átmeneti inzulin-túltermelést okoz, aminek következtében az étkezés után 1-2 órával hirtelen leesik a vércukorszint, ez pedig éhségérzetet okoz! Ezért van az, hogy pl. főtt tészta fogyasztása után nagyon hamar megéhezünk, még akkor is, ha a tápanyagbevitel több mint elégséges volt.

Többféle glikémiás-index létezik. Íme a hazánkban leggyakrabban használt táblázat (Foster-Powell K, Holt SH, Brand-Miller JC (2002): International table of glycemic index and glycemic load values):

 

Címkék:

Blogleírás

www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja