A Stroke Napja

Forrás: Bikini Boot Camp | 2014 november 10.

Vasárnap abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a Stroke Napján sok elismert orvossal állhattam egy színpadon abból a célból, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a stroke megelőzésre, a baj felismerésére és az utólagos kezelésről is felvilágosítást adjunk.

stroke tünetei, megelőzés, blog

A jelenlévők (köztük én is!) rengeteg hasznos infót tudhattak meg vasárnap az Allee-ban megrendezett Stoke Napja rendezvényen, illetve több, ingyenes szűrővizsgálaton is részt lehetett venni. Én is kivizsgáltattam magam! :))

Képzeld, a legfrissebb adatok szerint évente 18 ezren halnak meg Magyarországon agyi érkatasztrófa miatt. Ez az adat pedig azért különösen ijesztő, mert ez a betegség a fiatalabb korosztályra is veszélyt jelent! Ennek pedig természetesen a sportoláshoz – vagyis annak hiányához is köze van, hiszen bár a mozgásigényünk gyermekkortól kezdve csak kis mértékben csökken, a gyakorlatban ez a változás sokkal drasztikusabb!

De persze ezen tudunk változtatni, és kellő odafigyeléssel megóvhatjuk magunkat ettől a súlyos betegségtől (vagy legalábbis csökkenthetjük a kockázatát), így:

– Ne dohányozz, hiszen ez is hozzájárul a storke kialakulásához, a többi negatív hatását pedig inkább nem is sorolom..
– Csökkentsd az alkoholfogyasztásod mennyiségét! Napi 2 dl jó minőségű bor elfogyasztása persze még az egészséges határértéken belül van.
– Táplálkozz egészségesebben! Kerüld a hozzáadott cukrot és magas zsírtartalmú ételek fogyasztását!
– Mozogj naponta legalább fél órát, akár ebédidő után sétálj egyet a melóhelyed közelében! Hidd el, a kikapcs és a mozgás is jól fog jönni.
– Tudom, könnyű mondani, de ne stresszelj annyit! ha pedig úgy érezed, magad alá temetnek a feladatok, vagy simán túlságosan sok a feszkó körülötted, akkor nyomás kocogni egyet!

A mozgás ráadásul duplán hat, hiszen nem csak közvetlenül segít a stroke megelőzésében, de közvetve is, azáltal, hogy csökkenti azoknak a betegségeknek a kialakulását (cukorbetegség bizonyos fajtái, magas vérnyomás, magas koleszterinszint), amik plusz rizikó tényezőkent jelentenek!

Szóval ne feledd: egyszer élsz, az egészséged megőrzéséért pedig tenned kell!

Blogleírás

www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja