Tényleg fogyaszt a reggeli citromos víz?

Forrás: Bikini Boot Camp | 2017 február 20.

Mikor először találkoztam a versenydiétámmal kb. 10 éve, nem mondhatom, hogy 100 százalékosan sikerült betartanom. Már a nap legelején sikerült megszegnem, merthogy a következőképpen kezdődött: „1.étkezés: Felkeléskor 2dl langyos víz fél citrom levével keverve”. Szörnyülködtem rajta egyet (persze csak magamban), majd jól nem ittam meg. Citromlé?! Annyira savanyú! Ráadásul langyos vízzel?! És kávé előtt?! Naneeeeee! Körülbelül ez volt a reakcióm. Akkor még nem tudtam, miért is lenne szükséges ezt minden kora reggel meginnom… Azóta persze rájöttem, hogy mennyire szuper ital ez!

Yellow lemon eyes

(Fotó: US Getty Images)

Először is miért bomba gyümölcs a citrom? 

A citrom kalóriatartalma 27 kcal/100 gramm, ráadásul 40 mg C-vitamin van benne, így remek immunerősítő.

Ezenkívül:

– lúgosítja a testet, vagyis egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát

– gyulladáscsökkentő, antibakteriális és és nyákoldó, így az egyik legjobb természetes gyógyír a megfázásra

– illóolaj tartalma serkenti az emésztést

– glikozid (a szervezetben az ásványi anyagok felszívódását segítik elő) tartalma révén antibakteriális hatást fejt ki

– álmatlanság esetén idegnyugtató

– puffadásgátló, valamint vérképző hatással is bír.

És akkor most jöjjön a rossz hír!

Mint ahogyan olvastad, rengeteg jótékony hatása van a citromnak, de önmagában az, hogy reggelente langyos vízzel fogyasztod, még nem okoz közvetlenül súlyvesztést vagy testzsírból történő fogyást. Csak abban az esetben, ha más édesített italok (cukrozott üdítők, gyümölcslevek, sziruppal turbózott kávékülönlegességek) helyett iszod. Sokan nem szeretik a natúr, ízesítetlen víz ízét, így megmentheted magadat ettől a pár száz feleslegesen bevitt kalóriától, vagyis mindenképpen jól jársz súlycsökkentés szempontjából.

A citromos víz abban segít, hogy szuper folyadékpótló, és ha kellően hidratált a szervezeted, akkor az anyagcseréd is a topon pörög majd!De szintén érdemes tudnod, hogy a citrom nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, amely nem tesz jót a fogzománcnak, olyannyira hogy akár visszafordíthatatlan károsodást is okozhat. Ha a fogzománcod meggyengül, a fog elszíneződés is megkezdődik, ugyanis a zománc adja a fogak fehérségét. Bár az emésztésednek jobbat tenne a langymeleg víz, a fogaid zománcrétegét csak még jobban megviseli, ugyanis a citrom meleg víz hatására sokkal több citromsavat enged ki. Én tehát inkább a hideg citromos víz fogyasztását ajánlom.

Blogleírás

www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja