Heti hányszor érdemes edzeni?

Forrás: Bikini Boot Camp | 2017 március 5.

Ha sportolókat követsz Facebookon vagy Instagramon, azt a következtetést szűrheted le, hogy akár minden nap szükségszerű valamit sportolnod, legyen szó súlyzós testedzésről, aerobról, futásról. De mi van, akkor ha erre nincs időd?

Workout assistance.

Én heti négyszer szoktam reggelente 40 percet eltölteni a futógépen avagy a taposógépen. Korábban mindig egy egész órát szántam rá, de mostanság csak így tudom beiktatni a rendszeres sportolást a mindennapjaimba, szóval most megelégszem ezzel.

Szóval a 40-60 perc a minimum, de ennél is fontosabb, hogy minden edzést fel kell építeni. Legegyszerűbb esetben 3 főrészre tudod szétbontani: bemelegítésre, az érdemi munkára és a nyújtásra/levezetésre. A bemelegítés és a levezetés is kb.7-10percet vesz igénybe, így arra a bizonyos érdemi munkára, amely a testedzés törzsét adja, marad kb.40perc. Ennek a 40 percnek az előre kitűzött célnak megfelelően kellően intenzívnek kell lennie, hogy hatása legyen. Ebben a közel háromnegyed órában történik a megterhelő munkavégzés. A hangsúly pedig a megterhelő szócskán van. Persze most nem arra gondolok, hogy edzés közben akkora intenzitással dolgozz, hogy a végén teljesen kifulladj, hanem arra, hogy ez az az időtartam, mikor ki kell zökkenteni a testedet abból az oly sokat emlegetett komfortzónából.

Ha heti 1 órád van:

Ez az „ez is több mint a semmi, pont eggyel” kategória. Fejlődést ezzel is el lehet érni, de ennek a bekövetkezési ideje megjósolhatatlan. Csigatempósággal haladva, feszült figyelemmel lehet csak észrevenni. Ne várj jelentős izomerő-növekedés, izom-vastagodást vagy komolyabb állóképességi fejlődést. Hasznossága  értékelhető tud lenni, amennyiben valamilyen jól összerakott, egyéni mozgásformáról van szó. Itt említeném meg például a jógát, strechinget, gyógytornát.

Ha heti 2 órád van:

Amennyiben a rendszeres sport teljes egészében vagy régóta hiányzott az életedből, úgy a heti 2 alkalommal történő testedzés kiegészítve egy egészségtudatosabb étkezéssel, már jó útnak számít. Ha ezt még képes vagy kiegészíteni laza 20-30 perces sétával a héten, úgy pár hónapon belül már látható, érzékelhető változásokat tapasztalhatsz majd magadon.

Ha heti 3-4 órád van:

Ehhez már gratulálni szeretnék. Ha hetente ennyi időt tudsz szánni tested formálására, megedzésére, úgy tűnik, sikeresen életmódot váltottál! Akár két egymást jól kiegészítő mozgásformát is választhatsz, hogy igazán hatékony legyél. Például hetente 2 alkalommal végezz teljes testet átmozgató súlyzós gyakorlatokat, a maradék kettő alkalommal pedig aerobozhatsz egyet. Míg az előzővel az izmaidat formálhatod, addig az aerobbal a testzsírszázalékod csökkentése következhet be. Ez a kombó látványos alakváltozást eredményezhet.

Ha heti 5 vagy még több órád van:

Ha nem vagy élsportoló, nem tartom javalltnak. A testednek is szüksége van a pihenésre, ennyi edzés mellett viszont könnyen fennállhat a túledzés veszélye, amely sérülésekhez vezethet.

Ha mindenképpen ragaszkodsz az emelt mennyiségű edzéshez, kérd ki szakember(ek) segítségét az edzésprogramod kialakításához!

Mint ahogyan olvastad, jómagam a heti 3-4 alkalmat tartom az ideálisnak. Lehet, a te életedbe nem fér bele ez a mennyiség, de nem szabad hogy emiatt úgy érezd, a kevesebb mennyiség teljesen haszontalan. Minden idő, amelyet mozgással töltesz és nem a kanapén telefongörgetés közben fetrengve, értelmes és hasznos időtöltés. A sportolásnak számos jótékony hatása van. Egy-egy  kimerítő mozgással eltöltött óra után sokkal frissebben tudsz majd gondolkodni, fittebbnek, ezáltal jobbkedvűnek fogod érezni magad! A mozgás boldogsághormonokat termel, és hát ki akar nap mint nap szomorkodni?!

Blogleírás

www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja